Konsten att misslyckas
Inom produkt- och tjänstedesign är discovery (eller förstudie)-fasen avgörande. Den handlar om att samla in data, förstå problemen, identifiera användarnas behov, skapa insikter och kartlägga möjliga lösningar. Det är en kreativ och öppen process som resulterar i spännande och ofta oväntade upptäckter. Men när vi når den punkt där vi ska börja omvandla dessa insikter till faktiska lösningar – genom att testa och skapa prototyper – upplever många att det är utmanande.
Varför är det så svårt att ta det där första steget från en förstudie till att faktiskt börja testa?
Osäkerheten tar över
En av de största utmaningarna är den rädsla och osäkerhet som ofta följer med beslutet att gå vidare från en teoretisk (säker) fas till en praktisk (otrygg) fas. I discovery-fasen är det tillåtet att göra misstag, och varje misstag kan ses som en lärdom. Men när vi börjar skapa prototyper och utföra tester ställs vi inför risken att våra idéer inte fungerar i praktiken, att vi har missförstått användarbehoven eller att vår lösning inte ger det förväntade värdet. Vi blir synade av andra och måste visa upp något.
Denna rädsla kan få oss att stanna i discovery-fasen längre än nödvändigt. Eller i värsta fall aldrig ta nästa steg, och lägga förstudien på bokhyllan. Vi vill undvika den obekväma känslan av att våra hypoteser visar sig vara felaktiga. Men det är just genom att våga misslyckas, och lära oss vad som inte fungerar, som vi kan komma fram till verkliga framsteg. Enda sättet att faktiskt misslyckas med en prototyp är att den inte ger några lärdomar.
Brist på kunskap och processer
Förutom den mentala barriären finns det många gånger ett mer konkret hinder: bristen på rätt verktyg och processer för att genomföra effektiva tester och prototyper. Discovery-fasen kräver en annan uppsättning kompetenser än den fas där vi börjar skapa och experimentera med faktiska lösningar. Medan insikter kan vara både djupgående och värdefulla, krävs det praktiska färdigheter för att förvandla dessa insikter till fungerande produkter eller tjänster.
Prototyping, A/B-testning, iterativa processer, design thinking, agila processer – alla dessa metoder kräver specifik expertis, och utan rätt verktyg och kunskap kan det vara överväldigande att veta var man ska börja. En otydlig process kan dessutom fördröja övergången ytterligare. Om man inte har en klar struktur eller metodik för hur man ska gå vidare efter förstudien, kan hela projektet stanna upp i väntan på nästa steg.
“Be passionate and bold. Always keep learning.
You stop doing useful things if you don’t learn.”
— Satya Nadella, CEO Microsoft
Organisationens kultur
I många organisationer finns det också en kulturell motvilja att ta risker eller att gå från idé till handling utan en känsla av fullständig säkerhet. Det skapar ett klimat där innovation och experimenterande hålls tillbaka av en överdriven strävan efter perfektion. Organisationer som inte är vana vid att arbeta iterativt, och som istället fokuserar på att lansera "färdiga" produkter, hamnar ofta i en situation där övergången från discovery till utveckling blir onödigt tungrodd.
Det krävs ett annat mindset för att förstå att små, ofullkomliga prototyper är en del av processen. Det är genom dessa prototyper, och den feedback vi får från dem, som vi kan finslipa våra lösningar och säkerställa att vi arbetar i rätt riktning. Det är genom att arbeta med prototyper och tester som vi faktiskt kan vara säkra på att vi löser rätt problem, och levererar det våra kunder och användare faktiskt behöver.
Testerna har fel...
Slutligen, den kanske mest svårhanterliga utmaningen - att de insikter och synpunkter som kommer fram under discovery/förstudiefasen inte tas på allvar. Det är inte helt ovanligt att man “backar” sig in i en förstudie. Att lösningen redan är färdig, eller roadmapen utpekad innan man börjar med insiktsarbetet. För vi “VET ” redan vad våra användare vill ha. Det finns många anledningar till att man inte lyssnar på användarna, och tar till sig av insikter som görs, ofta är de ekonomiska, att det potentiellt blir en större kostnad för att man måste “ställa om”, eller administrativa - det är så vår organisation fungerar, så därför fungerar produkten på det sättet. Eller den kanske värsta - det är så vi alltit har gjort.
Hur gör man då?
Hur bryter vi dessa barriärer och ser till att steget från discovery till prototypande blir smidigare?
Normalisera misstag: Först och främst måste vi se till att skapa en miljö där misstag inte bara accepteras, utan uppmuntras. Genom att omfamna en kultur där tester, labb och misslyckanden är naturliga inslag i processen, kan vi minska rädslan för att gå vidare. Så länge vi lär oss av misstagen, skapar de värde för arbetet framåt.
Utbilda och stödja teamet: Det är viktigt att teamet har tillgång till rätt verktyg och kompetens för att genomföra tester och skapa prototyper. Genom utbildning och coachning kan vi bygga upp den kompetens som krävs för att gå från discovery till prototyper med självsäkerhet.
Använd rätt processer: Ett tydligt och iterativt arbetssätt, kan hjälpa team att bryta ner övergången i mindre, hanterbara steg. Genom att arbeta i sprintar eller kortare cykler kan man skapa tidiga prototyper och snabbt få feedback, vilket minskar risken för att stanna kvar för länge i discovery.
Skapa tydliga mål och mätvärden: Definiera tydliga mål för vad ni vill uppnå med varje test eller prototyp. Vad vill ni lära er? Vilken fråga försöker ni besvara? Detta skapar fokus och gör det lättare att övergå från ett mer teoretiskt tillvägagångssätt till konkret arbete.
Att gå från discovery-fasen till att faktiskt börja testa och prototypa är en större utmaning än man först kan tro. Rädslan för misslyckande, bristen på rätt kunskap. en osäker process och en motvilja att ändra bidrar alla till att bromsa projektets framsteg. Genom att aktivt arbeta för att normalisera misstag, utbilda teamet och skapa tydliga processer och mål, kan vi övervinna dessa hinder och gå från insikter till verkliga resultat. Det är genom att testa och misslyckas som vi i slutändan kommer närmare de lösningar som verkligen fungerar.